Claus per a la Sostenibilitat Corporativa: Reflexions d’una Sessió sobre ESG

Claus per a la Sostenibilitat Corporativa: Reflexions d’una
Sessió sobre ESG

29 de maig de 2024 Saltor Talent 0 Comments

En el context actual, les empreses enfronten el repte d’ equilibrar els seus objectius econòmics amb la responsabilitat ambiental i social. Recentment, des de Saltor Talent vam tenir el privilegi de participar en l’organització i posterior moderació d’una sessió a l’escola de negocis EADA, dedicada a discutir les millors pràctiques i estratègies en matèria d’ESG (Environmental, Social, and Governance). Vam comptar amb la presència de diferents professionals expertes representant diferents sectors d’activitat (gran consum/begudes, farma i traveltech).

L’objectiu d’aquest breu article és compartir algunes reflexions i missatges clau que van sorgir al llarg de la discussió.

Impacte Empresarial: Mesurament i Transformació

Tota activitat empresarial genera un impacte, ja sigui positiu o negatiu. La clau està a reconèixer aquesta realitat i comprometre’s a mesurar aquest impacte. El mesurament és el primer pas per gestionar i eventualment transformar els efectes negatius en positius. Eines i metodologies com els informes de sostenibilitat i les auditories ambientals són fonamentals per a aquest propòsit. En quantificar l’ impacte, les empreses poden identificar àrees crítiques de millora i desenvolupar estratègies específiques per abordar aquests desafiaments.

Anàlisi de Cicle de Vida: Identificació d’ Impactes

Un excel·lent punt de partida per a qualsevol empresa que desitja millorar la seua sostenibilitat és realitzar una anàlisi de cicle de vida (ACV), Aquest enfocament permet a les organitzacions avaluar l’impacte ambiental dels seus productes i processos de principi a fi. L’ACV ajuda a identificar on es produeixen els majors impactes en tota la cadena de valor, ja sigui en l’extracció de matèries primeres, la fabricació, el transport o l’ús i disposició del producte. Amb aquesta informació, les empreses poden focalitzar els seus esforços en àrees crítiques, implementant millores que redueixin significativament la seva empremta ambiental.

Visió Sistèmica: Integració i Col·laboració

La sostenibilitat no es pot aconseguir en aïllament. Les empreses han d’ adoptar una visió sistèmica, reconeixent el seu paper dins d’ un ecosistema més ampli. Això implica comprendre com les operacions d’ una empresa afecten i són afectades per altres actors en la cadena de valor, inclosos proveïdors, clients i comunitats locals. Col·laborar amb aquests grups d’interès és essencial per fomentar pràctiques sostenibles al llarg de tota la cadena. La integració de polítiques i pràctiques de sostenibilitat en cada etapa del negoci assegura que tots els participants estiguin alineats cap a un objectiu comú de sostenibilitat.

Compromís de la Direcció i Formació d’ Equips

L’ avanç en matèria d’ ESG requereix un ferm compromís de l’ alta direcció. Sense el suport i la implicació dels líders empresarials, qualsevol esforç de sostenibilitat està destinat al fracàs. És fonamental que la direcció no només doni suport a les iniciatives ESG, sinó que també participi activament en la seva implementació. A més, la formació d’equips interns és crucial. Els empleats han d’ estar capacitats i alineats amb els objectius de sostenibilitat de l’ empresa. Programes de formació i sensibilització ajuden a crear una cultura organitzacional on la sostenibilitat esdevé una prioritat compartida.

Acció i Comunicació: Un Enfocament Basat en la Transparència

Un dels missatges més poderosos de la sessió va ser la importància d’actuar abans de comunicar. Les empreses s’ han d’ enfocar primer a implementar canvis i millores sostenibles. Només després, i un cop s’ hagin assolit resultats tangibles, han de comunicar aquests avenços. La transparència i autenticitat són essencials en aquest procés. Comunicar sense haver actuat pot danyar la credibilitat i la reputació de l’ empresa. Les històries d’ èxit autèntiques i verificables, basades en accions concretes, enforteixen la confiança i el compromís dels grups d’ interès.

Conclusió

La transició cap a pràctiques empresarials sostenibles és un desafiament complex, però ple d’oportunitats, i una de les claus de la supervivència de moltes empreses mirant al futur. 

En l’actualitat, i sens dubte de cara al futur immediat, la capacitat d’incorporar la sostenibilitat en les agendes estratègiques de cada departament, ha deixat de ser una opció per convertir-se en una obligació directiva. 

Només amb un compromís genuí i un esforç compartit entre ciutadans, consumidors, empleats, directius, empresaris i polítics, podrem crear un futur veritablement sostenible i equitatiu per a tothom.

Article d’Álvaro Cárcel, Partner. 

leave a comment