Pas important per a la igualtat de gènere a les cúpules empresarials

Pas important per a la igualtat de gènere a les cúpules
empresarials

24 de novembre de 2022 Saltor Talent 0 Comments

Ha estat necessari el transcurs de 10 anys des de la presentació d’aquesta mesura el 2012 perquè finalment hagi estat aprovada pel Parlament Europeu el passat dimarts 22 de novembre de 2022. La directiva aprovada estableix que abans de finals de Juliol de 2026, a les empreses que cotitzen en borsa, almenys el 40% dels càrrecs de directors no executius o el 33% dels càrrecs de directors executius, hauran d’estar ocupats per membres del gènere menys representat.

La directiva, que no s’aplicarà a les pimes amb menys de 250 empleats, entrarà en vigor 20 dies després de la seva publicació al Butlletí oficial de la Unió Europea, i els Estats Membres disposaran de dos anys per transposar la norma en el seu ordenament jurídic. A més, els Estats Membres hauran d’ establir sancions efectives per a les empreses que no compleixin amb el que estableix la Directiva.

La Directiva s’ aprova en un context en què existeix una clara manca d’ equitat en les cúpules empresarials. El 2021, les dades de la UE mostraven que les dones ocupaven el 30,6% dels llocs en els consells d’administració, existint una gran diferència respecte a les quotes depenent del país. Al cap trobàvem França, pionera en la introducció d’objectius legals en quotes de gènere en els consells d’administració, amb un percentatge de més del 45% de dones en posicions de Direcció no Executiva. Lluny d’aquestes xifres trobem països com Xipre o Hongria, on la xifra se situa per sota del 10%.  En aquest sentit, l’ Institut Europeu de la Igualtat de Gènere, després d’ analitzar la situació en diferents països, va determinar que les quotes vinculants establertes per llei són un dels mecanismes més eficaços per incorporar més dones en consells d’ administració, obtenint com a resultat que els països que han adoptat aquestes mesures presenten unes quotes notòriament més elevades respecte a aquells que han adoptat mesures més suaus o no han pres cap mesura. Per aprofundir sobre la situació d’Europa en matèria de Diversitat i Inclusió, us convidem a visualitzar el WebinarDiversity&Inclusion. Is  Spain aheadorbehind  other  European  countries?  en el qual des de Saltor Talent analitzem, al costat dels nostres partners de Kennedy Executive Search, la situació d’Espanya en termes de Diversitat i Inclusió respecte als nostres veïns europeus).

La finalitat d’ aquesta mesura és eliminar obstacles en les carreres professionals de les dones. En aquesta línia, un dels punts clau de la directiva estipula que les companyies que no compleixin les quotes hauran d’ajustar els seus processos de selecció perquè siguin “justos i transparents” i perquè tinguin criteris “clars i neutrals”.  En aquest sentit, tot i que el mèrit haurà de continuar sent el criteri clau i ineludible en els processos de selecció, quan una empresa no compleixi les quotes i hagi de triar entre candidats igualment qualificats, haurà de prioritzar el candidat que pertanyi al gènere menys representat.


Des de Saltor Talent advoquem per l’equitat i la igualtat d’oportunitats en els processos de selecció. Per a això, a més d’informar els nostres clients de les quotes de gènere en les cúpules empresarials del seu sector, oferim solucions de talent alineades amb les prioritats estratègiques de l’empresa en termes de Diversitat i Inclusió.

Article de César Duran, consultor d’Executive Search.

leave a comment