La mirada psicològica en la cerca de líders

La mirada psicològica en la cerca de líders

30 de març de 2022 Saltor Talent 0 Comments

Els professionals de la psicologia han dedicat, històricament, la seva vida professional a l’estudi dels processos mentals i el comportament de l’ésser humà, que es troben en canvi constant a causa de la interacció amb el medi. No obstant això, a més dels àmbits de la recerca i la clínica, trobem professionals psicòlegs en altres àmbits, com l’esport, el coaching empresarial o personal, l’educació, i també en l’àmbit de recursos humans. Els psicòlegs que, com jo, ens trobem a l’especialitat de selecció de personal, ens dediquem a buscar l’òptim candidat per assumir un nou repte i projecte professional.

La finalitat de la nostra feina és oferir un servei de qualitat als nostres clients, tant empreses com a candidats. Uns ens confien el poder de millorar la situació de la seva companyia amb la incorporació de potencials professionals; als altres, els donem l’oportunitat de canviar i millorar la seva vida professional.

Durant el procés de selecció, avaluació i contractació d’una persona, són moltes les variables que influeixen en la decisió final d’optar per un o altre professional. Més enllà d’analitzar els aspectes tècnics, és molt rellevant fer una bona valoració de les habilitats personals de cada candidat, eines fonamentals per exercir de manera adequada el seu lloc de treball.

Avaluar i focalitzar-se en l’anàlisi i la valoració de les habilitats personals d’una persona durant el procés de selecció, especialment focalitzat en la contractació de figures directives, és imprescindible a causa de l’impacte que aquestes tenen a les organitzacions. Són molts els factors que influeixen i s’han de tenir en consideració a l’hora de treballar perquè una persona pugui exercir les seves responsabilitats amb èxit, com ara avaluar el context, l’estil relacional i comunicacional, les habilitats socials, l’estil de lideratge, etc. ja que totes aquestes variables conformen la persona i es reflecteixen en la seva manera de treballar a l’organització.

No sempre els professionals dels recursos humans tenen una formació reglada en psicologia. De fet, no és el més habitual. En el meu cas, haver-me pogut formar en ambdues disciplines, psicologia i recursos humans, em permet, a dia d’avui, dur a terme uns processos de selecció amb una mirada diferent, amb la capacitat d’identificar a través del discurs i la conducta dels candidats, certs matisos implícits que denoten tendència cap a un tipus de personalitat i unes característiques o unes altres. Aspectes requerits perquè es produeixi un encaix elevat entre la figura incorporada, tant a nivell tècnic com d’acord amb la cultura, visió i missió de l’organització.

Són molts els beneficis que aporta en els processos de selecció poder oferir una mirada psicològica, més focalitzada en la persona, les seves habilitats personals i socials, tan necessàries per a l’èxit, fins i tot de vegades més que el perfil professional de la persona.

Tribuna de Mireia Buchaca, Executive Search Consultant.

leave a comment