Google, probablement l’empresa que més sap de nosaltres, publica de forma anual un vídeo breu (Year in Search) repassant les principals recerques dels seus usuaris online durant l’any. I segons el Year in Search 2022, sembla que la temàtica principal de les recerques online el 2022 ha girat al voltant del canvi i la recerca de propòsit.
• Puc canviar? • Puc canviar la meva vida? • Puc canviar de carrera professional? • Puc canviar la meva perspectiva? • Puc canviar d’estil? • Puc ser original? • Com puc trobar la meva passió?
Aquestes són algunes de les principals recerques a nivell global que s’han realitzat al cercador durant l’any 2022. No és sorprenent, i de fet està totalment connectat amb el que es percep de forma clara en l’entorn laboral. Hi ha una tendència creixent a qüestionar-se absolutament tot, areobtar quines són les prioritats vitals i professionals de cadascú, i a buscar “alguna cosa més” que d’un sentit a la nostra pròpia existència.
Es planteja llavors la següent pregunta: ¿aquesta recerca de propòsit és sana, o pot ser contraproduent o fins i tot destructiva? Segons la meva opinió, la recerca de propòsit s’ ha d’ abastar de la mateixa manera que la persecució de la millora contínua personal. No ha de ser un objectiu com a tal, sinó un llarg camí que es va recorrent i gaudint sobre la marxa. Penso que existeix una certa obsessió per “trobar un propòsit que doni sentit a la meva vida”, i mentre no es troba (i poden passar anys, o fins i tot no trobar-se mai) l’únic que s’aconsegueix és perpetuar una sensació de frustració constant.
El propòsit es troba caminant, no des del sofà de casa. Es troba treballant, viatjant, interactuant amb altres persones. És fruit de l’acumulació d’èxits i sobretot, dels fracassos personals. Gràcies a tot l’anterior, una persona aconsegueix arribar al primer bloc o estadi de l’alineació “vida-carrera professional-propòsit”: l’autoconeixement profund. Sense autoconeixement, no hi ha canvi. Sense autoconeixement, no hi ha propòsit, ni sentit, ni absolutament res. I el problema és que moltes persones surten a la recerca d’alguna cosa sense entendre tan sols el perquè. I l’ anterior aplica tant en l’ àmbit personal, com en el professional. Els canvis professionals motivats per una incipient recerca de propòsit solen acabar en fracàs. Són perilloses fugides cap endavant.
En tinc un exemple: Marta, actualment Directora Financera d’ empresa familiar. Anteriorment, la seva carrera s’havia desenvolupat en gran multinacional internacional. Fa 2 anys, a través d’un contacte, coneix la propietat de l’empresa familiar i el convencen per fer el salt i unir-se al projecte. Passa d’una companyia multinacional, reportant al corporatiu en un altre país, a una empresa familiar amb focus exclusiu al mercat nacional i reportant directament a la Propietat de l’empresa. Considera que és un pas endavant, i que podrà guanyar en visibilitat. Després d’1 any en la posició, es troba totalment frustrada i entén que va prendre la decisió incorrecta. Comença llavors a aplicar activament a noves oportunitats.
Què succeirà? Si accepta una de les primeres propostes perquè li paguen 20% més, i a sobre així aconsegueix “fugir” de la seva posició actual, hi ha un risc elevat de segon fracàs consecutiu. En canvi, si Marta analitza en profunditat la situació amb l’objectiu d’acostar-se al seu propòsit, segurament es farà les preguntes adequades i és més probable que acabi prenent la decisió correcta:
• En quin tipus d’entorn em sento còmoda? • El fet de tenir exposició a entorns internacionals i treballar amb diferents països és crític per a mi? • Em sento realment còmoda reportant a una propietat (amb tot el positiu i negatiu que això implica)? • Prefereixo entorns procedimentats i altament professionalitzats?
Les respostes a aquest tipus de preguntes ens acosten al nostre propòsit. I com deia anteriorment, aquestes respostes no s’aconsegueixen (desafortunadament) des de la reflexió passiva o plantejant-li preguntes a Google. S’ aconsegueixen a través de l’ experimentació, de l’ assumpció de riscos, de les victòries i especialment dels errors i fracassos.
En definitiva: la recerca de propòsit no és un camí fàcil ni ràpid. És una travessia de molts quilòmetres i fort desnivell. És un procés llarg, amb diferents fases, però que sens dubte mereix la pena.
Article d’Álvaro Cárcel, Director d’Executive Search.
Google ho confirma: 2022 ha estat l’any de la “recerca de
propòsit”
Google, probablement l’empresa que més sap de nosaltres, publica de forma anual un vídeo breu (Year in Search) repassant les principals recerques dels seus usuaris online durant l’any.
I segons el Year in Search 2022, sembla que la temàtica principal de les recerques online el 2022 ha girat al voltant del canvi i la recerca de propòsit.
• Puc canviar?
• Puc canviar la meva vida?
• Puc canviar de carrera professional?
• Puc canviar la meva perspectiva?
• Puc canviar d’estil?
• Puc ser original?
• Com puc trobar la meva passió?
Aquestes són algunes de les principals recerques a nivell global que s’han realitzat al cercador durant l’any 2022.
No és sorprenent, i de fet està totalment connectat amb el que es percep de forma clara en l’entorn laboral. Hi ha una tendència creixent a qüestionar-se absolutament tot, areobtar quines són les prioritats vitals i professionals de cadascú, i a buscar “alguna cosa més” que d’un sentit a la nostra pròpia existència.
Es planteja llavors la següent pregunta: ¿aquesta recerca de propòsit és sana, o pot ser contraproduent o fins i tot destructiva?
Segons la meva opinió, la recerca de propòsit s’ ha d’ abastar de la mateixa manera que la persecució de la millora contínua personal. No ha de ser un objectiu com a tal, sinó un llarg camí que es va recorrent i gaudint sobre la marxa. Penso que existeix una certa obsessió per “trobar un propòsit que doni sentit a la meva vida”, i mentre no es troba (i poden passar anys, o fins i tot no trobar-se mai) l’únic que s’aconsegueix és perpetuar una sensació de frustració constant.
El propòsit es troba caminant, no des del sofà de casa. Es troba treballant, viatjant, interactuant amb altres persones. És fruit de l’acumulació d’èxits i sobretot, dels fracassos personals.
Gràcies a tot l’anterior, una persona aconsegueix arribar al primer bloc o estadi de l’alineació “vida-carrera professional-propòsit”: l’autoconeixement profund.
Sense autoconeixement, no hi ha canvi. Sense autoconeixement, no hi ha propòsit, ni sentit, ni absolutament res. I el problema és que moltes persones surten a la recerca d’alguna cosa sense entendre tan sols el perquè.
I l’ anterior aplica tant en l’ àmbit personal, com en el professional. Els canvis professionals motivats per una incipient recerca de propòsit solen acabar en fracàs. Són perilloses fugides cap endavant.
En tinc un exemple:
Marta, actualment Directora Financera d’ empresa familiar. Anteriorment, la seva carrera s’havia desenvolupat en gran multinacional internacional. Fa 2 anys, a través d’un contacte, coneix la propietat de l’empresa familiar i el convencen per fer el salt i unir-se al projecte. Passa d’una companyia multinacional, reportant al corporatiu en un altre país, a una empresa familiar amb focus exclusiu al mercat nacional i reportant directament a la Propietat de l’empresa. Considera que és un pas endavant, i que podrà guanyar en visibilitat.
Després d’1 any en la posició, es troba totalment frustrada i entén que va prendre la decisió incorrecta. Comença llavors a aplicar activament a noves oportunitats.
Què succeirà?
Si accepta una de les primeres propostes perquè li paguen 20% més, i a sobre així aconsegueix “fugir” de la seva posició actual, hi ha un risc elevat de segon fracàs consecutiu. En canvi, si Marta analitza en profunditat la situació amb l’objectiu d’acostar-se al seu propòsit, segurament es farà les preguntes adequades i és més probable que acabi prenent la decisió correcta:
• En quin tipus d’entorn em sento còmoda?
• El fet de tenir exposició a entorns internacionals i treballar amb diferents països és crític per a mi?
• Em sento realment còmoda reportant a una propietat (amb tot el positiu i negatiu que això implica)?
• Prefereixo entorns procedimentats i altament professionalitzats?
Les respostes a aquest tipus de preguntes ens acosten al nostre propòsit. I com deia anteriorment, aquestes respostes no s’aconsegueixen (desafortunadament) des de la reflexió passiva o plantejant-li preguntes a Google. S’ aconsegueixen a través de l’ experimentació, de l’ assumpció de riscos, de les victòries i especialment dels errors i fracassos.
En definitiva: la recerca de propòsit no és un camí fàcil ni ràpid. És una travessia de molts quilòmetres i fort desnivell. És un procés llarg, amb diferents fases, però que sens dubte mereix la pena.
Article d’Álvaro Cárcel, Director d’Executive Search.
qualsevol cas
Cárcel, nou partner de la firma » Next
Archivos
Categorías
Arxius
Recent Posts
EXECUTIVE SEARCH | Direcció del Negoci de Sostenibilitat a USA per a una firma consultora líder
21 de gener de 2025Resilients, estables, impulsors, adaptables i creatius: així destaquen els líders espanyols en Recursos Humans a
14 de gener de 2025Espanya
EXECUTIVE SEARCH | Direcció de Persones per a una
5 de novembre de 2024destacada empresa del sector retail de luxe
Radiografia de la Personalitat dels Directius Espanyols
28 d'octubre de 2024Presència Femenina a la Direcció d’ Empreses Catalanes:
22 d'octubre de 2024Dades Clau
EXECUTIVE SEARCH | Direcció General de Serveis
5 d'agost de 2024Corporatius per a Empresa Familiar del Sector Farmacèutic
L’ 1 d’agost entra en vigor el Reglament sobre la IA després de la seva recent publicació al Diari Oficial de la UE
30 de juliol de 2024La globalització de la contractació: competint pel talent a
9 de juliol de 2024tot el món
EXECUTIVE SEARCH | Liderem el procés de recerca d’una
1 de juliol de 2024Direcció General per a un Grup Hoteler
Continuïtat i Canvi:
5 de juny de 2024El Rol del Successor en Empreses Familiars
Categories
Meta
Categories